Nehéz év után, nehéz év előtt

 2016. január 27., szerda 10:24
A A
Diverzifikált portfolió, aktív vagyonkezelés, megfelelő kockázat vállalása, annak kezelése. Nagyjából ezek szükségesek a sikeres működéshez a mostanihoz hasonló piacokon – fejtette ki az Aegon Prémium ügyfélklubjában Halóka Ádám, az OTP Alapkezelő intézményi sales managere, aki előadásban felvázolta, miért volt nehéz év 2015, és miért lesz még nehezebb 2016.

Már közhely a befektetési piacon, hogy az alacsony kamatkörnyezet megváltoztatja – vagy legalábbis meg kell, hogy változtassa - a befektetési stratégiákat. Így például egyre több kockázatot kell vállalni a hozam érdekében. A változások a hazai piacon is látszanak – kezdte előadását az Aegon Prémium ügyfélklubjában Halóka Ádám, az OTP Alapkezelő intézményi sales managere. Ennek – illetve leginkább a csökkenő hozamoknak - egyik jele a hazai alapokban kezelt vagyon növekedésének megtorpanása. Míg a korábbi években töretlenül nőtt a kezelt vagyon összege, 2014 végén az ív ellaposodott, tavaly pedig több hónap is volt, amikor a kivont tőke meghaladta a beáramló összegét. Minimális növekedés azért tavaly is volt, év végén a Bamosz tagjai által kezelt összesen 299 befektetési alap vagyona meghaladta az 5700 milliárd forintot.

A befektetők általában biztosra mennek, a vagyon nagy részét, mintegy kétharmadát alacsony, illetve mérsékelt kockázatú, elsősorban kötvény- és pénzpiaci alapokban tartják. A hozamok csökkenése azonban megmozdította a piacot, a legnagyobb tőkekivonás éppen ezekből történt, és megindult az átáramlás a nagyobb kockázat, de nagyobb hozam lehetőségének irányába, elsősorban a vegyes, ingatlan és az alternatív (abszolút hozam, árupiaci) termékek felé. Az alternatív eszközök esetében viszont a tőkebeáramlást a magas volatilitás, a piaci kihívások miatti visszafogott teljesítmény nehezíti – állapította meg az OTP Alapkezelő elemzése.

2015-öt a tartósan alacsony kamat- és hozamkörnyezet jellemezte, a pénzpiaci eszközök igen alacsony megtérülést hoztak. Az amerikai részvénypiac ugyan hozott 9,8 százalékot forintban kifejezve, de olyan magas volatilitással, ami elriasztja a hazai kisbefektetők többségét. Hasonló volt a helyzet világszerte, emiatt a részvények vagy részvényalapok nem tartoztak itthon a népszerű befektetési célok közé (év végén a kezelt vagyon kevesebb, mint 5 százaléka volt részvényalapokban). A globális árupiac mélyrepülésben volt, különösen a 2. félévben, így ezen a piacon long befektetésekkel kizárólag veszteséget lehetett elérni. És akkor még nem is említettük a svájci jegybank év eleji lépését, amikor váratlanul elengedték a frank árfolyamát. Ez alaposan megrázta a piacot, sok alapnál okozott hatalmas veszteséget.

Nem volt ez másképp az OTP-nél, három abszolút hozamú alapot vitt negatívba, de a szívós visszaépítésnek köszönhetően a veszteség nagy részét az év végére ledolgozta.
Ilyen piaci körülmények között diverzifikált befektetéssel lehet sikeresnek lenni, aminek jó példája az OTP Prémium Származtatott alap – mondta Halóka Ádám. Ezt alapok alapja struktúrában 6 abszolút hozamú alap alkotja, így a kockázat megfelelően szétterül, és mindig van olyan jól teljesítő az összetevők között, ami pozitívra fordítja a teljesítményt. Ez még a tavalyi nehéz évben is sikerült, a Prémium hozama mérsékelt volatilitás mellett 0,58 százalék volt, de három évre vetítve 3,68, az indulás (2011. április) óta pedig 8,33 az évesített hozam. Fontos még a portfolió összeállításában az, hogy az egyes elemek ne együtt mozogjanak, így az eltérő kitettséggel mérsékelhető a volatilitás.

A 2015-ös pozitív eredmény elsősorban a Föld Kincsei alapnak köszönhető, ami a mélyrepülésben lévő árupiacokon 23,9 százalékos hozamot ért el forintban. Ezt a zuhanó piacokon elsősorban a short pozíciók bátor felvételével érték el. (És tegyük hozzá: az eredményekhez hozzájárult a dollár jelentős erősödése a forinthoz képest, az árupiacon ugyanis dollárban kereskednek, de az alap teljesítménye forintban jelenik meg.)

A tavalyi év elemzése után Halóka Ádám ismertette az OTP Alapkezelő idei várakozásait. A kilátásokat jól jellemzi, hogy a részvénypiacról mindössze annyit mondott: nagyon nehéz kérdés, a cégen belül sincs egyetértés arról, mire számíthatunk. A lényeg, hogy sem az USA, sem a fejlett, sem pedig a feltörekvő piacokon nem számíthatunk semmi jóra. 2016. nem a részvényekről fog szólni – fogalmazott.
Az árupiacokon az év végére felpattanás jöhet. Addig azonban további árcsökkenésre számítanak a fontos termékek piacán (az aranynál például az unciánkénti 1000 dollár alatti árnál látnak kedvező vételi lehetőséget) és ami a leginkább érdekelheti az embereket, az olajpiacon is. Az év első felében nagy volatilitás mellett akár a 25 dollár körüli szintre is csökkenhet az ár.

Hasonló módon vélekedik a piac is, az árupiaci portfoliókezelők extrém módon pesszimisták az olaj árfolyam alakulást illetően. Paradox módon azonban éppen ez a hangulat kontraindikátorként megágyazhat egy nagyobb árfolyamemelkedésnek – vélik az OTP Alapkezelő szakemberei. Az ár emelkedését és későbbi stabilizálódását a várakozások szerint megalapozhatja a kereslet-kínálat kiegyenlítődése. Az OPEC előrejelzése szerint a 2015-ös napi majdnem 2 millió hordós túlkínálat szép lassan a tizedére csökken (bár éppen e jelentés kiadása után oldották fel az Iránnal szembeni embargó egyrészét, így az iráni olaj újra megjelenhet a piacon).

A forint-euró árfolyamban nem várnak fordulatot, az előrejelzések szerint nemhogy a mostani árfolyammal kell megbarátkozni, de fel kell készülni a tartós gyengülésre, a jelenlegi 309-315 forintos sáv feljebb tolódik. Már csak azért is erre kell számítani, mert az MNB-nek nem érdeke a forint erősödése. Ennek oka a jegybanki devizatartalék. A tartalék jelenleg mintegy 32 milliárd euró, az átlagos bekerülési árfolyama pedig 295 forint. A napi árfolyam és eközötti különbözet pedig az MNB nem realizált nyeresége. Sőt, bizonyos esetekben, például euró eladás esetén realizálódik is a nyereség. Ha viszont az aktuális árfolyam a bekerülési árfolyam alá kerül, és a jegybanki eredménytartalék sem fedezi a különbséget, azt a kormánynak kell kiegyenlítenie, ezzel pedig az államadósság növekedne. A lényeg, hogy a forint erősödése az árfolyamra befolyással rendelkezőknek nem érdeke.

Azt, hogy eddig még úgy-ahogy tartotta magát a forint, nem kis részben a zlotynak köszönhetjük. A lengyel valuta gyengülése miatt ugyanis – a kockázat szétterítése érdekében - sok befektető fordult részben a forint felé, ami egy darabig segített, de ez a hatás kifutóban van. A dollárral kapcsolatban egy ideig még tartó erősödésre, aztán nagyobb korrekcióra számítanak az OTP szakemberei.

Diverzifikáció zajlik az Aegon Prémiumnál is – zárta a befektetői estet Havas Gábor üzletágvezető. A lehető legszélesebb körből gyűjtik be az információkat, azokat szintetizálják, hogy az ügyfeleknek a kínálat legjavát biztosítsák. A havi rendszeres estek pedig jó alkalmat kínálnak arra, hogy az ügyfelek és az Aegon munkatársai is bepillantást nyerjenek az alapkezelés, portfoliókezelés rejtelmeibe.

Előző cikk   Következő cikk    Nyomtatás    Küldés
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből az ágazat híreiről!

E-mail címe:

Címkék
mnb (120), megtakarítás (102), kgfb (101), díjbevétel (98), öngondoskodás (95), nyugdíj (91), életbiztosítás (78), mabisz (76), fogyasztóvédelem (64), bank (62), katasztrófa (60), eu (53), viszontbiztosítás (52), lakásbiztosítás (50), generali (49), gépjármű-biztosítás (48), ingatlancom (46), felmérés (45), elemzés (45), pszáf (44), utasbiztosítás (43), szolvencia (43), biztosítás (42), káresemény (41), kutatás (41), hitelezés (39), ksh (38), lakásár (34), bírság (33), nem-életbiztosítás (33), casco (31), swiss re (31), baleseti adó (30), románia (30), egészségbiztosítás (28), viharkár (28), munich re (28), kockázat (26), lakáshitel (25), bankraciohu (25), hitel (24), felelősségbiztosítás (24), klímaváltozás (24), reálhozam (23), brexit (22), befektetés (21), allianz (21), k&h (21), hitelminősítő (20), groupama (20), konferencia (20), union (20), építőipar (19), nyereség (19), természeti katasztrófa (19), devizahitel (18), eiopa (18), roland berger (18), ingatlan (17), eurostat (17), fintech (17), kkv (17), kína (17), vagyonbiztosítás (17), aegon (17), kiberbiztonság (17), csalás (17), gdp (16), pénzügyi szektor (16), magánnyugdíj (16), autó (16), balesetbiztosítás (16), ngm (16), egészségügy (16), felvásárlás (16), nyugdíjbiztosítás (15), uniqa (15), digitalizáció (15), cea (14), nem-élet biztosítás (14), fbamsz (14), baleset (14), cig pannonia (14), ing (14), jelentés (14), eb (14), innováció (13), tőkemegfelelés (13), gépjármű (13), turizmus (13), használtautó (13), k&h biztosító (12), telematika (12), genertel (12), gépjármű biztosítás (12), axa (12), stressz-teszt (12), alkusz (11), groupama biztosító (11), hamisítás (11), lakásépítés (11), nn (11), hent (11), kárigény (11), árvíz (11), hamisítás elleni nemzeti testület (11), usa (11), növekedés (11), hurrikán (10), aviva (10), generali csoport (10), villámkár (10), ingatlanpiac (10), lakáspiac (10), s&p (10), insurtech (10), cig pannónia (10), munkanélküliség (10), kiberbűnűzés (9), otp bank (9), gazdasági növekedés (9), bankkártya (9), infláció (9), csok (9), moodys (9), vig (9), tanulmány (9), profit (9), kiberbűnözők (9), közvetítő (8), adó (8), betörés (8), autóipar (8), kötvény (8), eredmény (8), oecd (8), bamosz (8), alulbiztosítás (8), ügynök (8), biztosítási piac (8), nav (8), erste (8), adósság (8), deloitte (8), pénztár (8), pwc (8), mobil (8), gki (8), verona (8), netriskhu (8), kórház (8), eset (7), vagyon (7), lakás (7), ey magyarország (7), fejlesztés (7), kiberbiztosítás (7), buszbaleset (7), akvizíció (7), kaszab attila (7), union biztosító (7), online (7), otp (7), lengyelország (7), vihar (7), mkb (7), fitch (7), netrisk (7), 4life direct (7), államkötvény (7), kpmg (7), vienna life (6), jövedelem (6), határidő (6), kár (6), agrárbiztosítás (6), nemzeti agrárgazdasági kamara (6), fagykár (6), hitelminősítés (6), hannover re (6), köbe (6), unit-linked (6), unicredit (6), nyugdíjpénztár (6), bróker (6), allianz hungária (6), cafeteria (6), felügyelet (6), közvetítés (6), adatvédelem (6), hitelfelvétel (6), startup (6), készpénz (6), munkahely (6), görögország (6), gdpr (6), végtörlesztés (6), csőd (6), önvezető autó (6), megújuló energia (6), big data (5), gfk (5), gender direktíva (5), nyesz (5), hozam (5), logisztika (5), lakossági megtakarítás (5), am best (5), ingatlanár (5), államadósság (5), szerződési jog (5), osztalék (5), idegenforgalom (5), kötelező (5), elektromos autó (5), mezőgazdaság (5), biztosítási szektor (5), albérlet (5), lízing (5), közlekedés (5), black friday (5), lakástakarék (5), négyzetméterár (5), síbiztosítás (5), ajánlás (5), éghajlatváltozás (5), fizetés (5), értékpapírosítás (5), világbank (5), előrejelzés (4), tbsz (4), bdo (4), nfm (4), green holiday (4), belföldi turizmus (4), mastercard (4), bankráció (4), pandurics anett (4), cig (4), vienna insurance group (4), qbe (4), juttatás (4), vienna life biztosító (4), uniqa biztosító zrt (4), euroövezet (4), fhb (4), mobilfizetés (4), ipari termelés (4), végtörlesztésl (4), cafetéria (4), századvég (4), nn biztosító (4), otp nyugdíjpénztár (4), tállai andrás (4), magán nyugdíjpénztár (4), insurance europe (4), iot (4), idd (4), jégkár (4), munkaerőhiány (4), iais (4), budapest (4), aon benfield (4), biztosításközvetítés (4), állampapír (4), posta (4), elnök (4), szabályozás (4), betegség (4), internet (4), drágulás (4), adókedvezmény (4), összeolvadás (4), m&a (4), válság (4), ügyfélélmény (4), birság (4), önkéntes nyugdíjpénztár (4), foglalkoztatottság (4), aon (4), signal (4), oktatás (4), közúti baleset (4), biztosító (4), kártérítés (4), lloyds (4), díjfizetés (4), kárhányad (4), életbiztosítás nem-élet biztosítás (4), részvény (3), online kereskedelem (3), aaa auto (3), amerika (3), mge (3), magyarország (3), németország (3), cp contact (3), újautó-eladás (3), ingatlanértékesítés (3), atradius (3), it (3), webáruház (3), utazás (3), alulbiztosított (3), blokklánc (3), európai bizottság (3), gépjárműpark (3), jármű (3), fogyasztás (3), gilyén ágnes (3), átlagéletkor (3), vienna (3), uniqa biztosító (3), fogyasztási hitel (3), ingatlanbiztosítás (3), állami támogatás (3), interjú (3), erste biztosító (3), anglia (3), mesterséges intelligencia (3), 2017 (3), nak (3), eladás (3), mabisz konferencia (3), lakossági hitel (3), duna house (3), datahouse (3), n26 (3), elektromobilitás (3), használtautó-import (3), budapest bank (3), hitelintézeti szemle (3), limra (3), integráció (3), k&h biztos jövő index (3), cig pannónia biztosító (3), trenkwalder (3), jelzáloghitel (3), szlovákia (3), eredmények (3), mikrobiztosítás (3), drón (3), nemzetgazdasági minisztérium (3), lakáhitel (3), alapkezelő (3), intrum justitia (3), autómegosztás (3), carsharing (3), veronai buszbaleset (3), pénziránytű alapítvány (3), mi (3), k&h bank (3), nyaralás (3), zurich (3), befektetési alapok (3), szolvencia ii (3), thm (3), európai unió (3), facebook (3), biztosítási díj (3), pályázat (3), egészségpénztár (3), orvoshiány (3), kiskereskedelem (3), bankbiztosítás (3), leépítés (3), klímavédelem (3), gyógyszer (3), online vásárlás (3), viszontbiztosító (3), okostelefon (3), létszámbővítés (3), biztonság (3), minimálbér (3), lakáseladás (3), karácsony (3), zöld kártya (3), y generáció (3), munkabér (3), export (3), cib (3), import (3), enet (2), átlag jövedelem (2), egészség (2), helyettesítési ráta (2),  (2), ey (2), theresa may (2), átlagkereset (2), biztosítás és kockázat (2), lakossági fogyasztás (2), egyszerű bejelentés (2), várható élettartam (2), muisz (2), mkb-pannónia (2), miniszterelnökség (2), ipar (2), életszínvonal (2), bruttó átlagkereset (2), háztartás (2), biztosítótársaság (2), magán egészségügyi ellátás (2), nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság (2), társadalombiztosítás (2), bankfiók (2), használt autó (2), kiadás (2), eladósodás (2), törlesztés (2), önvezető autók (2), okos telefon (2), okos szemüveg (2), start-up (2), készház (2), pioneer (2), dízelautó (2), hosszú hétvége (2), bérleti díj (2), cselekvési terv (2), gyógyturizmus (2), közösségi finanszírozás (2), szÉp-kártya (2), házasságkötés (2), upc (2), gépjárműpiac (2), környezetvédelem (2), fogyasztói ár (2), lakástűz (2), hitelkártya (2), gépjármű-értékesítés (2), dróntörvény (2), forint (2), telenor (2), támogatás (2), külföldi munkavállalás (2), gvh (2), kedvezményes áfa (2), nrc marketingkutató és tanácsadó kft (2), szegénység (2), baker tilly hungária (2), eljárás (2), kamat (2), szállodaépítés (2), bnp paribas cardif biztosító (2), bulinegyed (2), áremelkedés (2), zsarolóvírus (2), atm (2), népességfogyás (2), develor (2), üvegházhatás (2), kínai biztosítási szektor (2), újlakás-építés (2), korrupció (2), fhb csoport (2), revolut (2), áfa-csökkentés (2), adatkezelés (2), eu-átlag (2), népesség (2), kiberbűnözés (2), németh dávid (2), magyar lízingszövetség (2), who (2), pew research center (2), tesla (2), dimenzió egyesület (2), posta biztosító (2), deloitte magyarország (2), személyi kölcsön (2), etikus életbiztosítás (2), átlagjövedelem (2), adóbevallás (2), bnp paribas cardif (2), költségvetés (2), ingatlannethu (2), kárbejelentés (2), mezőgazdasági biztosítás (2), orfk (2), bdo magyarország (2), fogyasztóvédelmi index (2), munkaerő (2), green holidays (2), automatizáció (2), mobiltelefon (2), ovb (2), szerződéses feltétel (2), magyar nemzeti bank (2), magyar bankszövetség (2), pénz7 (2), deficit (2), webkereskedelem (2), blockchain (2), versenytörvény (2), kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (2), nyugdíj-biztosítás (2), e-kereskedelem (2), paypal (2), használtautó-eladás (2), oroszország (2), tűzkár (2), úti cél (2), munkaerőpiac (2), lakásárak (2), betét (2), davos (2), társasház (2), capital economics (2), euróövezet (2), portfoliohu konferencia (2), autóbérlés (2), aig (2), kerékpár (2), luxemburg (2), életjáradék (2), bankszámla (2), díjnövekedés (2), psd2 (2), vállalkozás (2), felszámolás (2), microsoft (2), toyota (2), törlesztőrészlet (2), terrorfenyegetettség (2), kátyúkár (2), autóeladás (2), dublin (2), flotta (2), dimenzió biztosító (2), coface (2), díjnavigátor (2), fenntarthatóság (2), kid (2), informatika (2), marketing (2), dimenzió (2), garancia (2), blokkchain (2), régió (2), egészsébiztosítás (2), ferma (2), kárérték (2), táppénz (2), bizalom (2), Általános egészségbiztosító (2), bankbetét (2), unsar (2), aegon magyarország (2), rekord (2), accenture (2), bankszektor (2), alapkamat (2), egyesülés (2), thomas hladky (2), kátyú (2), cyber (2), windisch lászló (2), technológia (2), lopás (2), uber (2), időjárás (2), abi (2), földrengés (2), román (2), gyorsjelentés (2), értékesítés (2), terror (2), biztositashu (2), unió (2), díj (2), airbnb (2), ügyfélszolgálat (2), social media (2), környezettudatosság (2), kölcsön (2), ausztria (2), panaszkezelés (2), mentőcsomag (2), piac (2), jogsértés (2), kampány (2), díjemelkedés (2), agrár (2), astra (2), európa (2), omnibus (2), imf (2), piaci részesedés (2), ipsos (2), halálozás (2), gyorshajtás (2), tűzesetek (2), áfa (2), bűncselekmény (2), hr (2), deviza (2), fejlődő országok (2), cotar (2), bíróság (2), árfolyamgát (2), gazdaság (2), ukrajna (2), kh (2), világgazdasági fórum (2), eub (2), biztos jövő index (2), pzu (2), határidők (2), díjak (2), flottabiztosítás (2), olasz (2), clb (2), járműbiztosítás (2), olaszország (2), élelmiszer (2), generali-providencia (2)
Rendezvényajánló
GDPR-EU-adatvédelmi rendelet - Minden cég életét, pénztárcáját érintő változás
Időpont:
2017.12.07 - 2017.12.07
Helyszín:
Budapest, Sugár Üzletközpont Rendezvénykomplexum, 1148 Örs vezér tere 24. (Mozi bejárat 2. emelet)
további információk