MKT-elnök: Akár már idén megalakulhat a Biztosítási Szakosztály

Gilyén Ágnes •  2018. június 5., kedd 8:00
A A
A korábbinál nagyobb szerepet kapnának a biztosítók az 1894-ben alapított Magyar Közgazdasági Társaságban. Az igen sokféle területet felölelő patinás intézmény terveiről, stratégiájáról, elkötelezettségéről és az MKT berkein belül létrehozandó Biztosítási Szakosztály tervezett megalakításáról is beszélt a Biztosítási Szemlének adott interjújában Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöke.

- Szinte napra pontosan egy éve választották meg a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnökének. Milyen tapasztalatokat szerzett ez alatt az egy év alatt a szervezetről?

- Jómagam már csaknem két évtizede vagyok tagja a Magyar Közgazdasági Társaságnak, nem volt tehát idegen a terep. A maga 124 éves történetével ez egy patinás, nagy hagyományú szakmai-tudományos egyesület, amely az államháztartástól az informatikán, az egészségügy közgazdaságtanán, a banki pénzügyeken és a kultúra-gazdaságtanon át a sportgazdaságtanig rengeteg különböző szakterületet, számos közgazdasági iskolát és megannyi különböző véleményt olvaszt magába. Színes, szerteágazó – és éppen ettől szép. Ettől a sokszínűségtől izgalmasak és érdekesek a szakmai rendezvényeink, konferenciáink és kerekasztal-beszélgetéseink. Ez a társaság több ezer nagyszerű, párbeszédre és érdemi vitára nyitott közgazdász kolléga élő és fejlődő szakmai közössége, melynek életében a szervezet tagjaként is mindig szívesen vettem részt. 

Elnökként egy kiváló szakemberekből álló, elkötelezett elnökség tagjaként a megyei szervezeteink, szakosztályaink és az ifjúsági szervezetünk vezetőivel együttműködve lehetőségem nyílt a szervezet stratégiájának alakítására is. A nemzetközi szervezetek és a hazai gazdasági élet döntéshozói felé történő nyitás és a fiatalításra való törekvés már ennek a folyamatnak a jegyében történt és történik.

- Az MKT 2017-es beszámolója szerint igen mozgalmas és szerteágazó tevékenységet fejtettek ki tavaly. Mik a fő irányok erre az évre, illetve a következő időszakra?

- Szakmailag valóban egy nagyon erős és eredményes évet tudhat maga mögött a Magyar Közgazdasági Társaság. Éppen egy évvel ezelőtt Hegedüs Éva főtitkár asszonnyal és az elnökség tagjaival arra kaptunk felhatalmazást, hogy az MKT hagyományait messzemenőkig megőrizve vigyünk friss lendületet a szervezet működésébe. Az elnökség ezt többek között a nemzetközi kapcsolataink erősítésével, valamint az ifjúsági szervezeteink fejlesztésével látta megvalósíthatónak. A hagyományosan évi 80-100 megyei és szakosztályi rendezvényünk mellett volt jó néhány olyan konferenciánk, amelyekre igencsak büszkék lehetünk. Hogy csak néhányat említsek: csaknem 900 résztvevője, 17 szekciója és 160 előadója volt az egri vándorgyűlésünknek, köztük az MKT történetében először egy Nobel-díjas közgazdász is, Tom Sargent professzor személyében. 

Önálló szekcióval vehettünk részt a mexikóvárosi közgazdász-világkongresszuson, novemberben pedig közös nemzetközi konferenciát szerveztünk az EU jövőjéről az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal Budapesten. Együttműködést indítottunk el a V4-ek közgazdasági társaságaival, és március végén egy négyoldalú együttműködési megállapodást írhattunk alá velük. Tovább erősítettük kapcsolatainkat a határainkon túli, erdélyi, felvidéki és vajdasági testvérszervezeteinkkel és reményeim szerint a nem távoli jövőben támogatást adhatunk egy kárpátaljai magyar közgazdasági társaság létrejöttéhez is. Eközben pedig szépen fejlődik, bővül az ifjúsági szervezetünk, így ma már majdnem minden gazdasági felsőoktatási intézményben jelen vagyunk. 

Hosszú évek után újjáalakult az Államháztartási Szakosztályunk, és megalakult az MKT Európai Uniós, valamint Demográfiai Szakosztálya is. Emellett további szakosztályok – egy adóügyi, egy délkelet-ázsiai, és egy oktatási – megalakításának előkészítése van folyamatban. Ezen túlmenően ebben az évben az elmúlt évhez hasonlóan olyan színvonalas szakmai programokat kívánunk kínálni a hazai közgazdász társadalomnak, amiért még többen érzik úgy, hogy érdemes e patinás társasághoz csatlakozni, a jelentősebb rendezvényeink tapasztalatairól pedig valamilyen záródokumentum formájában tájékoztatni kívánjuk a gazdasági döntéshozókat.

- Hozzá tud járulni egy ilyen, főként tudósokat és elméleti szakembereket tömörítő szervezet azoknak a mindennapjainkat meghatározó gazdaságpolitikai döntéseknek az elméleti megalapozásához, amelyek között élünk?

- A Magyar Közgazdasági Társaság soraiban legalább annyi gyakorlati szakember, gyakorló vállalatvezető, bankár, pénzügyes, HR-szakértő, orvos- vagy éppen informatikus-közgazdász van, mint ahány elméleti tudós koponya. Ez a nagy ereje ennek az szervezetnek: nem csak az elméleti közgazdasági modellekről tudunk konferenciákat, szakmai fórumokat szervezni – bár olykor természetesen ezt is megtesszük –, hanem a reálgazdaságot érintő kérdésekről is, a foglalkoztatáspolitikától a fintech-ipar lehetőségein és az EU Közös Agrárpolitikájának jövőjén át a könyvpiac aktuális helyzetéig – hogy csak a legutóbbi rendezvényeink témáit említsem. És éppen ez a részben elméleti, részben gyakorlati megközelítés az, ami miatt a Magyar Közgazdasági Társaság tevékenysége érdekes és hasznos lehet a döntéshozóknak, a gazdaságpolitika irányítóinak. 

A feladatunk természetesen nem lehet az, hogy megmondjuk, hogy egy Kormány mit tegyen: azt tudomásul kell vennünk, hogy a közgazdasági optimum nem feltétlenül esik egybe a politika preferenciáival – bár optimális esetben a kettő megegyezhet -, és ilyenkor nyilván a politikai preferenciáknak van primátusuk, hiszen azok mögött a választókkal szembeni felelősség áll. 

A feladatunk sokkal inkább az, hogy platformot és teret biztosítsunk a nemzetgazdaság ügyeit előrevivő szakmai vitáknak, párbeszédnek, és ennek alapján inkább arra vonatkozóan alakítsunk ki konszenzusos véleményeket, hogy gazdasági téren milyen mozgástérrel rendelkezhetnek a döntéshozók. Ez hasznos lehet az egyes gazdaságpolitikai döntési alternatívák mérlegelése során, így talán ez a legnagyobb értéke ennek a szervezetnek.

- Az MKT vezető testületeiben közismert, jeles szakembereket találunk, a legkülönbözőbb politikai kötődésekkel. Hogyan sikerül megtartaniuk e szervezetet függetlennek és a politika hatásaitól mentesnek?

- Közismert és jeles közgazdászok nem csak a vezető testületeinkben találhatóak, büszkék lehetünk arra, hogy sok kiváló szakember öregbíti tagként a hírnevünket. Való igaz, hogy úgy a vezető testületeink, mint a tagságunk különböző világnézetű szakemberekből áll. A mi dolgunk azonban nem a politizálás, az MKT tartózkodik a politikától és a politikai véleménynyilvánítástól, hiszen a belső politikai viták eltolnák a hangsúlyt a tényleges feladatainkról, a szakmai vitákról, párbeszédről, az előrevivő szakmai konszenzusok megteremtéséről. Megjegyzem: ez önmagában is szép feladat, hiszen az MKT többféle közgazdasági iskola jeles képviselőit tudhatja tagjai sorában. A célunk tehát az, hogy a gazdaságpolitika irányítói számára partnerek legyünk, és olyan szakmai bázist, olyan platformot biztosítsunk, amely lehetőséget teremt a közgazdaságtudománynak a folyamatosan változó világunk jelentette kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő, és a gazdaságpolitikai döntések meghozatalát támogató vitákra.

- Az idén 124 éve alapított Magyar Közgazdasági Társaság 23 szakosztályt működtet, beleértve a gazdaság legkülönbözőbb területeit. Már tavaly szóba került, hogy a szakosztályok sora bővülne, mégpedig egy Biztosítási Szakosztállyal. Mikorra várható ennek létrejötte?

- Amint az az előzőekből is kiderül, arra törekszünk, hogy a hazai gazdasági élet minél szélesebb spektrumában jelen legyünk úgy elméleti, mint gyakorlati téren, hiszen csak így tudunk az előbbiekben részletezett küldetésünknek megfelelni. 

A biztosítási szakma a hazai pénzügyi-gazdasági élet igen fontos területe, így nagyon szeretném, ha a biztosítókat, és a biztosítóknál dolgozó közgazdászokat minél nagyobb számban meg tudnánk nyerni a Magyar Közgazdasági Társaság számára, hogy tudásukkal, tapasztalataikkal járuljanak hozzá az MKT szakmai kompetenciájának további erősítéséhez. 

Elindult egy párbeszéd a MABISZ és az MKT között arról, hogy a biztosítási szakma miként tudna aktívan megjelenni ebben a patinás szakmai szervezetben, és a biztosítók részéről – úgy érzem – kedvező fogadtatásra talált a kezdeményezésünk. Nagy szükségét érzem egy biztosítási szakosztály megalakításának, és őszintén remélem, ez az év végéig meg is valósulhat. Első lépésként pedig a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájának, a Debrecenben szeptember 6. és 8. között megrendezendő, 56. Közgazdász-vándorgyűlésnek a szekcióprogramjaiban, egy kerekasztal-beszélgetés keretében hangsúlyos szerepet tervezünk adni a biztosítóknak.

Előző cikk   Következő cikk    Nyomtatás    Küldés
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből az ágazat híreiről!

E-mail címe:

Címkék
mnb (166), megtakarítás (112), kgfb (106), öngondoskodás (103), nyugdíj (102), díjbevétel (99), életbiztosítás (82), mabisz (81), bank (77), eu (74), fogyasztóvédelem (70), ksh (67), felmérés (62), katasztrófa (60), generali (58), lakásbiztosítás (57), kutatás (55), viszontbiztosítás (53), utasbiztosítás (50), biztosítás (50), ingatlan (49), gépjármű-biztosítás (48), elemzés (47), ingatlancom (46), pszáf (44), lakáshitel (44), bírság (44), káresemény (44), szolvencia (43), hitelezés (41), lakásár (39), eurostat (36), nem-életbiztosítás (35), hitel (35), növekedés (34), baleseti adó (32), gdp (32), casco (32), építőipar (32), románia (31), swiss re (31), kockázat (30), egészségügy (30), viharkár (30), egészségbiztosítás (29), turizmus (29), k&h (29), munich re (29), felelősségbiztosítás (28), befektetés (27), klímaváltozás (27), allianz (27), nyereség (26), lakásépítés (25), bankraciohu (25), digitalizáció (24), lakáspiac (24), aegon (24), reálhozam (23), brexit (23), munkanélküliség (22), groupama (22), nyugdíjbiztosítás (21), union (21), hitelminősítő (21), lakás (21), ingatlanpiac (21), fintech (21), ngm (21), természeti katasztrófa (20), kína (20), kkv (20), konferencia (20), infláció (19), kiberbiztonság (19), eiopa (18), csalás (18), roland berger (18), baleset (18), devizahitel (18), bankkártya (17), felvásárlás (17), vagyonbiztosítás (17), négyzetméterár (17), autó (17), uniqa (16), balesetbiztosítás (16), magánnyugdíj (16), pénzügyi szektor (16), profit (16), jelentés (16), innováció (15), gki (15), hitelfelvétel (15), ing (15), cig pannonia (14), vig (14), gépjármű (14), eb (14), fbamsz (14), cea (14), budapest (14), usa (14), nem-élet biztosítás (14), tőkemegfelelés (13), genertel (13), használtautó (13), gazdasági növekedés (13), fogyasztás (12), gépjármű biztosítás (12), stressz-teszt (12), k&h biztosító (12), új lakás (12), cig pannónia (12), startup (12), önvezető autó (12), előrejelzés (12), otp (12), tanulmány (12), telematika (12), nn (12), insurtech (12), axa (12), árvíz (12), nav (12), jövedelem (11), hamisítás elleni nemzeti testület (11), finanszírozás (11), euroövezet (11), hent (11), groupama biztosító (11), adó (11), magyarország (11), hamisítás (11), kárigény (11), alkusz (11), csok (11), union biztosító (11), idegenforgalom (10), állami támogatás (10), erste (10), magyar nemzeti bank (10), generali csoport (10), netriskhu (10), albérlet (10), lakástakarék (10), deloitte (10), kár (10), fizetés (10), munkaerőhiány (10), hurrikán (10), oecd (10), moodys (10), villámkár (10), s&p (10), nyugdíjpénztár (10), aviva (10), statisztika (9), ingatlanár (9), személyi kölcsön (9), fejlesztés (9), magán egészségügyi ellátás (9), lakossági hitel (9), online (9), egészségügyi ellátás (9), kiberbűnűzés (9), kiberbűnözők (9), elektromos autó (9), munkaerőpiac (9), vihar (9), netrisk (9), varga mihály (9), otp bank (9), bamosz (9), mkb (9), nyesz (9), prognózis (9), kórház (8), biztosítási piac (8), gdpr (8), készpénz (8), kiberbiztosítás (8), lengyelország (8), költségvetés (8), pwc (8), európai unió (8), betörés (8), logisztika (8), export (8), kötvény (8), vagyon (8), verona (8), államadósság (8), kiskereskedelem (8), pénztár (8), világbank (8), határidő (8), internet (8), eredmény (8), ügynök (8), adósság (8), áremelkedés (8), cafeteria (8), családi ház (8), autóipar (8), alulbiztosítás (8), mobil (8), kötelező (8), közvetítő (8), hozam (8), díj (7), közlekedés (7), nyugdíjaskor (7), vienna life (7), akvizíció (7), fitch (7), 4life direct (7), makrogazdaság (7), használt lakás (7), buszbaleset (7), unicredit (7), kaszab attila (7), idd (7), cig (7), ey magyarország (7), eset (7), mezőgazdasági biztosítás (7), államkötvény (7), lakossági megtakarítás (7), kpmg (7), köbe (6), nemzeti agrárgazdasági kamara (6), thm (6), nn biztosító (6), cafetéria (6), belföldi turizmus (6), erste bank (6), utazás (6), végtörlesztés (6), duna house (6), unit-linked (6), csőd (6), változó kamatozás (6), adatvédelem (6), muisz (6), allianz hungária (6), kedvezményes áfa (6), fagykár (6), erste biztosító (6), osztalék (6), bróker (6), összeolvadás (6), európai bizottság (6), egészségpénztár (6), agrárbiztosítás (6), mobilfizetés (6), otp nyugdíjpénztár (6), lakásvásárlás (6), államháztartási hiány (6), hálapénz (6), közvetítés (6), újlakás-építési piac (6), időskor (6), hitelminősítés (6), import (6), pandurics anett (6), hannover re (6), juttatás (6), hiány (6), vizsgálat (6), mezőgazdaság (6), bankráció (6), euróövezet (6), görögország (6), tbsz (6), megújuló energia (6), drágulás (6), nők (6), okostelefon (6), lízing (6), felügyelet (6), munkahely (6), fix kamatozás (5), nyaralás (5), átlagjövedelem (5), nyugdíjelőtakarékosság (5), signal (5), horvátország (5), black friday (5), autóeladás (5), big data (5), fogyasztási hitel (5), munkaerőköltség (5), egészségbiztosítási rendszer (5), részvény (5), díjfizetés (5), mesterséges intelligencia (5), éghajlatváltozás (5), önkéntes nyugdíjpénztár (5), síbiztosítás (5), mastercard (5), válság (5), forgalom (5), vienna life biztosító (5), bankszámla (5), lakásárak (5), gender direktíva (5), gfk (5), államháztartás (5), jelzáloghitel (5), ingatlanbiztosítás (5), szerződési jog (5), ipari termelés (5), eek (5), bér (5), mabiasz (5), gyógyszer (5), am best (5), állampapír (5), vidék (5), németország (5), szabályozás (5), mge (5), biztosítási szektor (5), ekb (5), elnök (5), adójóváírás (5), ajánlás (5), fundamenta (5), értékpapírosítás (5), szÉp-kártya (5), fhb (5), lloyds (5), mtÜ (4), ügyfélélmény (4), otthon (4), újautó-eladás (4), internet-használat (4), törlesztőrészlet (4), háztartás (4), újépítésű lakás (4), díjemelkedés (4), elöregedés (4), vienna insurance group (4), kibertámadás (4), lakástakarékpénztár (4), online kereskedelem (4), szállodaépítés (4), befektetési alap (4), veronai buszbaleset (4), hosszú hétvége (4), adóbevallás (4), munkaerő (4), fogyasztóbarát lakáshitel (4), szegénység (4), tőzsde (4), atradius (4), robot (4), korrupció (4), bdo (4), dízelautó (4), orvoshiány (4), magán nyugdíjpénztár (4), euro (4), forint (4), várható élettartam (4), minimálbér (4), green holiday (4), uniqa biztosító zrt (4), tállai andrás (4), külföldi munkavállalás (4), húsvét (4), jegybank (4), lakáseladás (4), nyugdíjrendszer (4), nfm (4), jégkár (4), drón (4), külkereskedelem (4), hitelkártya (4), vállalatok (4), népesség (4), gvh (4), anyagköltségalapanyagár (4), datahouse (4), használt autó (4), nemzetgazdasági minisztérium (4), bérleti díj (4), kátyúkár (4), átlagkereset (4), klímavédelem (4), 2017 (4), eladás (4), magánkórház (4), vásárlás (4), népességfogyás (4), bankrendszer (4), halálozás (4), aon benfield (4), egyesülés (4), oktatás (4), közúti baleset (4), kárhányad (4), iot (4), végtörlesztésl (4), betegség (4), biztosító (4), foglalkoztatottság (4), kártérítés (4), régió (4), qbe (4), m&a (4), y generáció (4), posta (4), iais (4), piaci részesedés (4), airbnb (4), biztosításközvetítés (4), insurance europe (4), életbiztosítás nem-élet biztosítás (4), aon (4), szlovákia (4), uber (4), birság (4), adókedvezmény (4), századvég (4), ausztria (4), jogsértés (4), kátyú (4), dróntörvény (3), viszontbiztosító (3), hitelintézeti szemle (3), szlovénia (3), online vásárlás (3), gazdaság (3), ey (3), budapest bank (3), fogyasztói ár (3), támogatás (3), elektromobilitás (3), kereset (3), gyorsjelentés (3), aaa auto (3), főváros (3), bankszektor (3), alapkezelő (3), limra (3), gépjárműpark (3), interjú (3), pénzügyi tudatosság (3), jármű (3), átlagéletkor (3), pénziránytű alapítvány (3), munkabér (3), házasságkötés (3), karácsony (3), n26 (3), bankok (3), kiskereskedelmi forgalom (3), nagyváros (3), biztonság (3), intrum justitia (3), álláskereső (3), nfsz (3), munkajövedelem (3), fúzió (3), biztosítási díj (3), felszámolás (3), k&h bank (3), orfk (3), gilyén ágnes (3), psd2 (3), blockchain (3), férfiak (3), magyar bankszövetség (3), cib (3), hr (3), áfa (3), alulbiztosított (3), mikrocenzus (3), város (3), luxemburg (3), bankbiztosítás (3), szolvencia ii (3), balaton (3), aig (3), cp contact (3), kerékpár (3), atm (3), magyar lízingszövetség (3), facebook (3), uniqa biztosító (3), teszt (3), foglalkoztatás (3), k&h biztos jövő index (3), magyar utazási irodák szövetsége (3), technológia (3), cig pannónia biztosító (3), bruttó bér (3), létszámbővítés (3), ipar (3), befektetési alapok (3), értékesítés (3), leépítés (3), nak (3), lakossági fogyasztás (3), deficit (3), bevétel (3), zöld kártya (3), digitális gazdaság (3), lakáhitel (3), pályázat (3), trenkwalder (3), lakásbérlés (3), mi (3), eub (3), telenor (3), bérleti díjak (3), kiadó lakás (3), zurich (3), vállalati hitel (3), kamat (3), földrengés (3), külkereskedelmi többlet (3), bizalmi index (3), felosztó-kirovó rendszer (3), átutalás (3), blokklánc (3), integráció (3), szigorítás (3), anglia (3), eredmények (3), imf (3), bankbetét (3), carsharing (3), csehország (3), kátyúbiztosítás (3), visa (3), autómegosztás (3), ltp (3), agglomeráció (3), újautó-értékesítés (3), acea (3), biztosítási adó (3), mikrobiztosítás (3), e-kereskedelem (3), rekord (3), webáruház (3), gyógyturizmus (3), bíróság (3), revolut (3), bruttó átlagkereset (3), külföldi utazás (3), használtautó-import (3), kiadás (3), európa (3), mabisz konferencia (3), nem teljesítő hitel (3), amerika (3), it (3), utazási iroda (3), vienna (3), ipsos (3), betét (3), ingatlanértékesítés (3), lakáscél (3), waberer (2), raktár (2), zsarolóvírus (2), utazásszervező (2), automatizáció (2), magánvállalkozók nemzeti fuvarozó ipartestülete (2), busz (2), cib bank (2), kínai biztosítási szektor (2), pew research center (2), nemzeti fejlesztési minisztérium (2), tesla (2), kgfb-díjak (2), property technology (2), eu-támogatás (2), megélhetés (2), capital economics (2), nit hungary (2), védekezés (2), autópiac (2), terrorfenyegetettség (2), vállalati hitelezés (2), felsőoktatás (2), robotizáció (2), béren kívüli juttatás (2), ipari termelői ár (2), szállodaszövetség (2), kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (2), 2017-es év (2), autókereskedelem (2), közösségi iroda (2), blochamps capital (2), életjáradék (2), szerződés (2), ovb (2), nyugdíjas (2), autóbérlés (2), lakásépítési boom (2), demográfia (2), kölcsön (2), beutazás (2), lopás (2), pzu (2), piktogram (2), tűzkár (2), németh dávid (2), panaszkezelés (2), fhb csoport (2), termelés (2), who (2), generali-providencia (2), kiberbűnözés (2), táppénz (2), új építésű lakás (2), fogyasztói árak (2), alapkamat (2), közösségi finanszírozás (2), ferma (2), pénzügyi termékek értékesítése (2), gépjárműkár (2), giro (2), flottabiztosítás (2), erst&young (2), kártyahasználat (2), dublin (2), negyedéves eredmény (2), nyaraló (2), olaszország (2), költekezés (2), kiadások (2), zöld energia (2), energiahatékonyság (2), adatkezelés (2), mobiltelefon (2), bosch (2), energiafelhasználás (2), irodaház (2), kárbejelentés (2), bnp paribas cardif (2), versenyképesség (2), díjnet (2), cig emabit (2), sharing economy (2), bizalom (2), kilátások (2), energiafogyasztás (2), árverés (2), garancia (2), marketing (2), posta biztosító (2), dimenzió egyesület (2), környezetvédelem (2), unsar (2), eladósodás (2), törlesztés (2), 2018 (2), cselekvési terv (2), ingatlannethu (2), díjnavigátor (2), bdo magyarország (2), fogyasztóvédelmi index (2), ifrs (2), moodys investors service (2), flotta (2), etikus életbiztosítás (2), ssc (2), deloitte magyarország (2), szép-kártya (2), mobiltárca (2), belváros (2), átlag jövedelem (2), mentőcsomag (2), fedezet (2), ajándék (2), provident (2), home office (2), árfolyamgát (2), ilo (2), használtautó-eladás (2), davos (2), világgazdaság (2), nyugdíj-biztosítás (2), népességcsökkenés (2), astra (2), lélekszám (2), magyar orvosi kamara (2), várólista (2), gazdasági elemzés (2), okos telefon (2), toyota (2), upc (2), webkereskedelem (2), vodafone (2), okos szemüveg (2), start-up (2), fizetőeszköz (2), magánegészségügyi szolgáltatás (2), gépjármű-értékesítés (2), átlagbér (2), gazdasági előrejelzés (2), gazdasági válság (2), panellakás (2), gdp-növekedés (2), informatika (2), pos (2), nemzetgazdasági miniszter (2), gazdaságkutató (2), újlakás-ár (2), fogyasztói várakozás (2), üvegházhatás (2), tesztpálya (2), leányvállalatok (2), éves jövedelem (2), előtakarékosság (2), előzetes adatok 2017 (2), együttműködés (2), hitelállomány (2), újlakás-építés (2), konjunktúraindex (2), születés (2), abi (2), eu-átlag (2), kerület (2), google (2), időjárás (2), díjnövekedés (2), develor (2), mobilbank (2), zatykó péter (2), cyber (2), adóhivatal (2), green holidays (2), áfa-csökkentés (2), szerződéses feltétel (2), mkb-pannónia (2), miniszterelnökség (2), részvényárfolyam (2), kormányprogram (2), európai központi bank (2), egészség (2), vásárlóerő (2), életszínvonal (2), agrár-kárenyhítési rendszer (2), kárkifizetés (2), kárenyhítési alap (2), enet (2), közösségi közlekedés (2), termelő (2), felkészülés (2), litvánia (2), nettó átlagkereset (2), garantált bérminimum (2), adóbevétel (2), átalakítás (2), kapacitáshiány (2), lakás-áfa (2), magyar közút (2), mkb bank (2), neak (2), társadalombiztosítás (2), régiós növekedés (2), ingatlanárak (2), bulinegyed (2), extrém időjárás (2), természeti károk (2), cégmegszűnés (2), kelet-közép-európa (2), gépjárműpiac (2), oroszország (2), bevándorlás (2), közgyűlés (2), úti cél (2), élelmiszer (2), agrár (2), központi költségvetés (2), Öposz (2), bankadó (2), készház (2), opten (2), egészsébiztosítás (2), deviza (2), coface (2), árfolyam (2), terror (2),  (2), szlovén biztosítási piac (2), lakhatás (2), egyszerű bejelentés (2), közlekedési baleset (2), helyettesítési ráta (2), bulgária (2), kereskedelem (2), halálos gázolás (2), felelősség (2), erzsébet-utalvány (2), közösségi gazdaság (2), információs technológia (2), bűncselekmény (2), biztosítótársaság (2), határidők (2), versenytörvény (2), biztositashu (2), robogó (2), nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság (2), bankfiók (2), fenntarthatóság (2), környezettudatosság (2), windisch lászló (2), terrorizmus (2), omnibus (2), kárrendezés (2), pénz7 (2), háztartások (2), privátbank (2), vállalkozás (2), biztosítás és kockázat (2), india (2), önvezető autók (2), cotar (2), social media (2), gki konjunktúraindex (2), szállítmányozás (2), hotel (2), társasház (2), szolgáltatás (2), gyógyszeripar (2), piac (2), accenture (2), sberbank (2), amazon (2), thomas hladky (2), dimenzió biztosító (2), otp ingatlanpont (2), kockázati biztosítás (2), dimenzió (2), unió (2), veszteség (2), tesco (2), iroda (2), clb (2), büntetés (2), díjak (2), biztos jövő index (2), rezsi (2), blokkchain (2), kid (2), kampány (2), theresa may (2), járműbiztosítás (2), pénzügyminisztérium (2), gki lakáspiaci index (2), olasz (2), tranzakciós illeték (2), tatarozás (2), felújítás (2), Ász (2), domokos lászló (2), fejlődő országok (2), tűzesetek (2), választás (2), kh (2), paypal (2), pénzpiac (2), brókercég (2), matolcsy (2), nyugdij (2), ügyfélszolgálat (2), app (2), követelésvásárlás (2), munka (2), bnp paribas cardif biztosító (2), román (2), időskori függőségi ráta (2), fenntartható nyugdíjrendszer (2), lakástűz (2), baker tilly hungária (2), Általános egészségbiztosító (2), gyorshajtás (2), eljárás (2), portfoliohu konferencia (2), átlagfizetés (2), ukrajna (2), világgazdasági fórum (2), aegon magyarország (2), microsoft (2), nrc marketingkutató és tanácsadó kft (2), adózás előtti eredmény (2), raiffeisen (2), kárérték (2), pioneer (2)
Rendezvényajánló
GDPR-EU-adatvédelmi rendelet - Minden cég életét, pénztárcáját érintő változás
Időpont:
2017.12.07 - 2017.12.07
Helyszín:
Budapest, Sugár Üzletközpont Rendezvénykomplexum, 1148 Örs vezér tere 24. (Mozi bejárat 2. emelet)
további információk